Kako odabrati vrtić?

Kako odabrati vrtić?

Kako odabrati pravi vrtić za vaše dijete?

Polazak u jaslice ili vrtić jedan je od najznačajnijih događaja u ranom djetinjstvu. Dok roditelj radi, dijete u vrtiću provodi velik dio dana, stoga je važno da vrtić bude kvalitetan, da dijete u njemu veselo provodi igrom i edukativnim aktivnostima ispunjene dane, uz primjereno zadovoljavanje njegovih potreba.

Upisujete li dijete u gradski vrtić, najčešće nemate puno izbora jer se upisi vrše prema mjestu prebivališta. Odlučite li se za privatni, izbor je puno veći, a time i vaše mogućnosti.

Na što je važno obratiti pozornost?

Prvi korak u donošenju odluke je lokacija vrtića. Hoće li to biti vrtić u blizini vašeg doma ili mjesta rada? Razmislite koliku udaljenost morate prijeći od kuće do posla i natrag te kojom vrstom prijevoza, te odlučite što vam je zgodnije. Svakako imajte na umu da dijete u vrtiću smije boraviti do 10 sati, stoga je bitno doći po njega na vrijeme.

Zatim provjerite koji se vrtići nalaze na željenom području te ih posjetite. Vrtić možete obići izvana, pogledati sadržaje, imaju li park, parkiralište... Pogledajte ima li vrtić web stranicu, informacije koje su dostupne, te svakako kontaktirajte vrtiće koji vas zanimaju kako biste dogovorili termin za dolazak tijekom kojega ćete razgledati unutrašnjost vrtića i pitati stručno osoblje sve što vas zanima.  Iznimno je važno dogovoriti dolazak unaprijed jer vam se osoblje tada može potpuno posvetiti i odvojiti vrijeme samo za vas, bez žurbe ili čekanja. Pripremite pitanja kako ne biste nešto zaboravili.

Prva stvar koja će vam zaokupiti pozornost jest prostor vrtića. Pogledajte je li on topao, veseo, šaren, prilagođen djeci, bogato opremljen ne samo igračkama i didaktikom nego i izrađenim poticajima te dječjim radovima. Prostor također treba biti čist i uredan (sanitarije i sl.).

Raspitajte se o veličini grupa i broju odgajatelja, te stručnih suradnika u vrtiću. Privatni vrtići u pravilu imaju manji broj djece u grupama od gradskih, ali neki od njih nemaju stručni tim. To nije za zanemariti jer, iako su odgajatelji danas sveučilišno obrazovani, praćenje djece od strane stručnih suradnika je jednako tako važno, pogotovo u slučaju da se kod djeteta pojave neke poteškoće.

Provjerite radno vrijeme vrtića i organizaciju rada u ljetnim mjesecima. Naime, neki  vrtići imaju kolektivni godišnji odmor pa u određenom periodu uopće ne rade, što može biti vrlo nezgodno.

Provjerite jelovnik. Manje je bitno ima li vrtić svoju kuhinju ili koristi dostavu hrane (pod uvjetom da dobavljač udovoljava zdravstvenim i higijenskim standardima, što se također lako može provjeriti), važno je što je na meniju, je li hrana raznolika, ima li dovoljno voća i povrća u ponudi, te da nisu ponuđene jeftine industrijske prerađevine poput pašteta i hrenovki.

Raspitajte se o periodu prilagodbe na jaslice/vrtić, kako je on organiziran. Maloj djeci pogotovo, potrebna je postupna prilagodba i u početku zajednički boravak djeteta s roditeljem u vrtiću. Dijete ne možete ostaviti u prostoru i s ljudima koji su mu nepoznati. Vrtić bi trebao biti fleksibilan oko toga i omogućiti postupnost prilagodbe ovisno o dobi i individualnim potrebama djeteta.

Pitajte i kako, na koji način vrtić njeguje suradnju i partnerstvo s roditeljima. Osim što su roditelji uključeni u proces prilagodbe djeteta, na koje još načine oni mogu sudjelovati u življenju djeteta u vrtiću?

Još jedan ne manje bitan čimbenik je cijena vrtića. Ako je ona jako visoka, provjerite da li sve što vrtić nudi opravdava tako visoku cijenu. Vrtići se međusobno razlikuju u ekonomskoj cijeni, međutim, visina cijene ne prati nužno i razinu kvalitete. Pratite iskustva drugih i stranice vrtića na kojima možete vidjeti što se sve u vrtiću radi, što se nudi, te pitajte i u vrtiću.

Više o tome kako se pripremiti za polazak u vrtić pročitajte ovdje.

Vaš stručni tim!

dječji vrtić

Pratite nas na fejsu!

 
 

Search