Prehrana tijekom prvih nekoliko godina života može imati kratkoročni i dugoročni utjecaj na fizički i mentalni razvoj, ali i na smanjenje rizika od kroničnih bolesti u odrasloj dobi.
Pravo djece na pravilnu i odgovarajuću prehranu zajamčeno je
Konvencijom o pravima djeteta (čl. 24) .usvojenoj na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, 20. studenoga 1989. godine.
“Imaš pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb, ispravnu
vodu za piće, kvalitetnu hranu, čistu i sigurnu okolinu i
informacije koje će ti pomoći da budeš zdrav i zdravo rasteš.”
PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA
- sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN 10/97;
107/07; 94/13), prehrana djece u dječjim vrtićima planira se prema Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007), kojim su utvrđene mjere zdravstvene zaštite, mjere higijene i mjere pravilne prehrane djece predškolske dobi u dječjim vrtićima, te ostalim važećim propisima i normativima
- suvremena prehrana u dječjim vrtićima prepoznaje značaj preporuka koje proizlaze iz novih znanstvenih spoznaja na području prehrane, a odnose se na sastav i vrstu namirnica, način pripreme
i kombiniranje namirnica, te obuhvaća zdravstvene, kulturološke i obrazovne elemente na temelju kojih planira dnevni raspored obroka, kvalitetu i kvantitetu obroka
- nove smjernice uključuju Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani (NN 121/2007)
- tijekom boravka u dječjem vrtiću zajamčena su četiri obroka (zajutrak, doručak, ručak i užina) čime je zadovoljeno 75% dnevnih potreba za energijom, makronutrijentima (bjelančevine, masti i
ugljikohidrati) i mikronutrijentima (vitamini i mineralne tvari), dok preostalih 25 % preporučenog dnevnog unosa energije i hranjivih tvari djetetu treba osigurati kroz obroke kod kuće
- jelovnici za djecu s posebnim potrebama u prehrani i za djecu s teškoćama u razvoju planiranju se u
suradnji s roditeljima
- brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života
- prekomjeran unos rafinirane hrane i hrane s visokim udjelom zasićenih masti i jednostavnih šećera tijekom djetinjstva povećava rizik od niza kroničnih bolesti uvjetovanih nepravilnom prehranom
(kardiovaskularnih, hipertenzije, karijesa, debljine, dijabetesa...)
- hrana koju djeci poslužujemo mora biti ukusna i privlačnog izgleda s obzirom da djeca teško prihvaćaju nova jela
- djeca predškolske dobi energiju osiguravaju mahom iz ugljikohidrata i masti, a osim za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija i tjelesnu aktivnost istu koriste za rast i razvoj
- bjelančevine su neophodne za rast i održavanje različitih tkiva u organizmu i za izgradnju enzima koji reguliraju brojne funkcije, pa u ovome razdoblju života imaju poseban značaj
PLANIRANJE PREHRANE U DJEČJIM VRTIĆIMA
Prehrana djece u dječjim vrtićima planira se sukladno Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima, kojim su utvrđene mjere zdravstvene zaštite, mjere higijene i mjere pravilne prehrane djece predškolske dobi u dječjim vrtićima, donesenom od strane ministra zdravstva uz suglasnost ministra znanosti i obrazovanja, te ostalim važećim propisima.
ENERGIJA I HRANJIVE TVARI |
DOJENČAD 6-12 mjeseci |
DJECA 1-3 godine |
DJECA 4-6 godina |
|
1. |
Energija (kcal/dan)[1] |
850 |
1 200 |
1 600 |
Energija (kJ/dan) |
3 555 |
5 018 |
6 690 |
|
2. |
Bjelančevine (% energije/dan) |
10 – 15 |
10 – 15 |
10 – 15 |
Bjelančevine (g/dan) |
21 – 32 |
30 – 45 |
40 – 60 |
|
3. |
Masti (% energije/dan)[4] |
35 – 45 |
30 – 35 |
≤ 30 – 35 |
Masti (g/dan) |
33 -43 |
40 – 47 |
53 – 62 |
|
4. |
Zasićene masti (% energije/dan) |
/ |
≤ 10 |
≤ 10 |
Zasićene masti (g/dan) |
≤ 13 |
≤ 18 |
||
5. |
Ugljikohidrati (% energije/dan) |
45 – 50 |
50 – 60 |
50 – 60 |
Ugljikohidrati (g/dan) |
96 – 106 |
150 – 180 |
200 – 240 |
|
6. |
Jednostavni šećeri (% energije/dan)[5] |
/ |
< 10 |
< 10 |
Jednostavni šećeri (g/dan) |
/ |
< 30 |
< 40 |
|
7. |
Vlakna (g/4,18 MJ ili g/1000 kcal) |
/ |
> 10 |
> 10 |
Vlakna (g/dan) |
/ |
> 12 |
> 16 |
OSNOVNE POSTAVKE PRAVILNE PREHRANE
Kako bi kod djece u najranijoj dobi razvili poželjne prehrambene navike iznimno je važno da se kroz proces prehrane i sve aktivnosti vezano uz prehranu u vlastitom domu i izvan njega promiču pozitivni stavovi prema pravilnoj prehrani i zdravlju.
Raznolika prehrana u kojoj su zastupljene sve skupine namirnica nužan je preduvjet za unos energije i hranjivih tvari koje su neophodne za neometano odvijanje brojnih funkcija u organizmu), stoga je
važno ograničiti konzumaciju hrane koja je izvor tzv. „praznih kalorija“(npr. slatkiši, razne grickalice, zaslađeni napitci) kojima djeca unose energiju, bez unosa esencijalnih hranjivih tvari.
Izvor: Brošura „Pravilna prehrana u vrtićima Grada Zagreba“